Prije mnogo tisuća godina, naši su preci otkrili tajnu kuhanja u glinenom posuđu. Bila su to jednostavna jela, ali našim precima ipak ukusna zbog jedne odlike koju ima samo glina. Glina je poseban materijal kad je u pitanju kuhanje i namirnice se u njoj kuhaju na jedinstven način. Kako bi u glinenom posuđu skuhali vrlo ukusno jelo, dovoljno je različite namirnice poput mesa, krumpira i različitog povrća zajedno ubaciti u posudu i to zatim kuhati neko vrijeme. Specifična svojstva gline će odraditi svoje, namirnice će biti savršeno sočne i meke, a vaše nosnice milovat će rapsodija savršeno sljubljenih okusa namirnica koje su se zajedno kuhale.
Posebnost okusa hrane u glinenom posuđu možemo objasniti kroz specifična svojstva gline. Glina je temperaturno inertna što znači da se posuda postepeno zagrijava, a namirnice se kuhaju procesom sporog kuhanja. To sačuva sve nutrijente u namirnicama. Poroznost gline omogućava glinenom posuđu dobro zadržavanje vlage koja cirkulira posudom pa se namirnice kuhaju u vlastiti uljima i sokovima. Dodatna ulja čak nisu potrebna ili su potrebna u vrlo maloj količini. Glina je lužnata pa neutralizira kiseline čime hrana postaje ukusnija i lakše probavljiva. Boljem okusu hrane pridonosi i blaga zemljana nota. Glineno posuđe je vrlo zahvalno, jelo vam gotovo ne može zagorjeti, a skuhanu hranu može održavati toplom još satima. Ako vodite računa o zdravlju i u čemu kuhate, spomenimo i to da ovdje nema otpuštanja štetnih materijala u hranu.