Štrukli iz glinene posude

Štrukli iz glinene posude

Za tijesto:

  • 600 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • malo ulja
  • mala žlica octa
  • mlaka voda

Za nadjev:

  • oko 1 kg sira
  • 3 jaja
  • sol
  • vrhnje
  • šećer
  • mast

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da odstoji oko 60 min, a potom razvucite tijesto na stolnjaku. Nakon što je tijesto razvučeno, punite ga nadjevom, preklopite i režite tanjurićem na željenu veličinu. U glineni cimplet prethodno namazan mašću stavite štrukle, namažite vrhnjem i zapecite u pećnici na 200 stupnjeva. Pecite 25-30 minuta. Kad štrukle izvadite iz pećnice, pospite ih šećerom.

 

Fotografija: Marko Miščević

Sve prednosti kuhanja u glinenom posuđu

Prije mnogo tisuća godina, naši su preci otkrili tajnu kuhanja u glinenom posuđu. Bila su to jednostavna jela, ali našim precima ipak ukusna zbog jedne odlike koju ima samo glina. Glina je poseban materijal kad je u pitanju kuhanje i namirnice se u njoj kuhaju na jedinstven način. Kako bi u glinenom posuđu skuhali vrlo ukusno jelo, dovoljno je različite namirnice poput mesa, krumpira i različitog povrća zajedno ubaciti u posudu i to zatim kuhati neko vrijeme. Specifična svojstva gline će odraditi svoje, namirnice će biti savršeno sočne i meke, a vaše nosnice milovat će rapsodija savršeno sljubljenih okusa namirnica koje su se zajedno kuhale.

Posebnost okusa hrane u glinenom posuđu možemo objasniti kroz specifična svojstva gline. Glina je temperaturno inertna što znači da se posuda postepeno zagrijava, a namirnice se kuhaju procesom sporog kuhanja. To sačuva sve nutrijente u namirnicama. Poroznost gline omogućava glinenom posuđu dobro zadržavanje vlage koja cirkulira posudom pa se namirnice kuhaju u vlastiti uljima i sokovima. Dodatna ulja čak nisu potrebna ili su potrebna u vrlo maloj količini. Glina je lužnata pa neutralizira kiseline čime hrana postaje ukusnija i lakše probavljiva. Boljem okusu hrane pridonosi i blaga zemljana nota. Glineno posuđe je vrlo zahvalno, jelo vam gotovo ne može zagorjeti, a skuhanu hranu može održavati toplom još satima. Ako vodite računa o zdravlju i u čemu kuhate, spomenimo i to da ovdje nema otpuštanja štetnih materijala u hranu.

Theme picker

Copyright 2024 Keramika Mecena - Izrada: X-media
Povratak na vrh